Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Oud-Heverlee

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Geert Packet

HLE 2613 en 2303 NMBS
EE 52621 Antwerpen Noord - Stockem
Oud-Heverlee, 2005-04-21

 
Omschrijving:


Oud Heverlee is een klein stationnetje op de lijn tussen Leuven en Ottignies. Het gebouw zelf is niet meer in gebruik, maar is door een particulier zeer mooi opgeknapt en zeker een foto waard! Het fotopunt bevindt zich aan de kant van het perron richting Ottignies. Het is geschikt voor treinen uit de richting van Leuven. Treinen uit Ottignies zijn ook te fotograferen voor de mensen die geen bezwaar hebben tegen wat tegenlicht.
 
Verkeer:


Reizigers:
Weekdagen:
  • L-treinen Leuven - Ottignies (één per uur en per richting)

Weekends:
  • L-treinen Leuven - Ottignies (één per twee uur en per richting)
.


Goederen:
Lijn 139 ligt op de internationale goederenas tussen de Antwerpse haven en Luxemburg, Frankrijk en verder. Er passeren dus geregeld goederentreinen, maar een belangrijke piek in de goederentreinen die te fotograferen zijn is tussen 11.00u en 13.00u. In de namiddag kan je rekenen op twee ertstreinen naar Blanchisserie: deze lijn is dus zeker ook belangrijk in het binnenlands cargovervoer. Rond 20.00u vertrekt er in Leuven ook nog een trein richting Ottignies. ’s Ochtends valt er voor de vroege opstaanders ook wel wat te fotograferen.

Toeristisch:
Tijdens het toeristisch seizoen zijn er regelmatig T-treinen en extra treinen naar Bierges (Walibi).

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein reist een keer per jaar de lijn op en af.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
MS: AM86 NMBS, uitzonderlijk ook AM 75 en AM80 NMBS

Goederen:
HLE: Reeksen 13, 23 en 26 NMBS, reeks 3000 CFL
HLDR: Reeks 77/78 NMBS

 
Zonnestand:


Winter:
10.30u - 13.30u

Zomer:
11.30u - 14.30u
 
Periode:


Heel het jaar
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):U neemt de L-trein uit Leuven of Ottignies en verlaat deze in Oud Heverlee. Het fotopunt bevindt zich op het paadje dat u vanop het perron richting Ottignies kan zien aan dezelfde kant van de spoorlijn. Als u uit Ottignies komt, moet u eerst nog de sporen oversteken via de overweg.
 
Wegbeschrijving
(auto):U neemt op de E40 de afrit 23 (Haasrode), welke u volgt richting Oud-Heverlee. Op het einde van deze weg (de Expressweg, N25), komt u aan een 5-armig kruispunt, waar u rechts afslaat, de Onze-Lieve-Vrouwestraat in (Opgelet: dit is niet de N251 richting Leuven). Deze weg (die even later van naam verandert en Noestraat gaat heten) blijft u volgen tot aan het T-kruispunt met de Ophemstraat, waar u rechts inrijdt. U rijdt vervolgens naar links (de overweg over) en onmiddellijk terug rechts. Aan het volgende T-kruispunt gaat u terug naar rechts en rijdt u opnieuw de spoorweg over. Hier bent u bij station van Oud-Heverlee aangekomen, waar u de wagen kan achterlaten. Hier ligt een paadje naast de spoorweg (richting Ottignies), waar het fotopunt gelegen is.
 
Extra:


De innerlijke mens:
Voor versnaperingen en andere lichamelijke geneugten moet u in het centrum zijn. Hiervoor volg je de Bogaardenstraat richting Leuven, tot u in het centrum uitkomt. Vlakbij is er jammer genoeg zeer weinig te vinden.