Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Eeklo Station

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Ludwig Bontinck

MW 4161 NMBS
L 779 Eeklo - Gent-St.-Pieters
Eeklo, 2004-05-01

 
Omschrijving:


Eeklo is het eindstation van NMBS diesellijn 58 Gent-St.-Pieters - Eeklo.

In vervlogen tijden liep de lijn echter door tot Brugge.
Tussen Eeklo en Maldegem ligt het spoor er nog. Meer zelfs, Stoomcentrum Maldegem rijdt ieder jaar gedurende het toeristisch seizoen heel wat stoom- en dieselritten tussen Maldegem en Eeklo.

Het station valt op door haar moderne architectuur die eerlijk gezegd wel een kille indruk geeft, maar dat is persoonlijke smaak.
Het spooremplacement is nog authentiek te noemen en er zijn best een aantal leuke opnames mogelijk.

 
Verkeer:


Reizigers:
Tijdens weekdagen is er om het uur een verbinding Gent - Eeklo - Gent, aangevuld met extra diensten tijdens de piekuren.

In het weekend rijden er slechts om de twee uren dieselmotorwagens tussen Gent - Eeklo - Gent.


Goederen:
Goederentreinen rijden reeds lang niet meer naar Eeklo.

Toeristisch:
Zoals hierboven vermeld, komt Stoomcentrum Maldegem tot Eeklo met toeristische treinen (stoom en/of diesel). Voorlopig rijdt SCM slechts tot Balgerhoeke, omdat het spoort tussen Balgerhoeke en Eeklo niet in al te beste staat is. De vele vrijwilligers van het SCM zijn momenteel druk bezig het spoor terug in dienstvaardige staat te brengen.

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een dieselloc voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs te Eeklo.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
De dagdagelijkse dienst (L- en P-treinen) wordt verzekerd door dieselmotorwagens van de reeks 41 NMBS.

Goederen:
Nihil
 
Zonnestand:


Winter:
8.00u - 10.00u

Zomer:
8.00u - 11.00u
 
Periode:


Heel het jaar
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Eeklo kan je gemakkelijk per trein bereiken. Je neemt daarvoor de stoptreinen vanuit Gent (zie verkeersdichtheid).
 
Wegbeschrijving
(auto):E40 afrit 11 (Aalter) richting Aalter centrum/Aalterbrug/Maldegem (N409). In Aalterbrug (vlak voorbij het kanaal Gent - Brugge - Oostende), gaat u richting Eeklo op de N499. Op het einde daarvan gaat u rechtsaf en volgt de weg tot bij het station.
 
Extra:


De innerlijke mens
Gezien het station Eeklo bijna middenin de dorpskern van de stad Eeklo ligt, zijn er vele winkels waar u uw gading kan vinden om de innerlijke mens (op welke wijze dan ook) te versterken.

Ook uw fototoestel heeft soms honger (batterijen, films,...) en wanneer u die honger niet onmiddellijk kan stillen, kan u daar misschien spijt van krijgen. Een fotozaak is te bereiken op enkele luttele minuten wandelen van het station.

Wel rekening houden met de openingsuren van de winkels natuurlijk.