Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Ripain

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Sicco Dierdorp

HLD 6106 TSP (ex-NMBS)
Extra trein Quénast - Clabecq
Ripain, 2002-06-29

 
Omschrijving:


Deze locatie ligt aan een zijlijn van Tubize (ten zuiden van Brussel) en loopt naar Quénast. Vroeger liep de lijn door tot Rognon, waar deze aansloot op de voormalige lijn 123 Enghien – Braine-le-Comte. De reden dat dit gedeelte nog in gebruik is, is de aanwezigheid van een grote steengroeve in Quénast. Hierdoor rijden er al jaren vele grinttreinen vanuit deze plaats naar België en de omringende landen, waar het grint voor spoorbouw en –onderhoud gebruikt wordt.
 
Verkeer:


Reizigers:
Reizigerstreinen rijden reeds lange tijd niet meer van of naar Quénast.

Goederen:
Het aantal treinen per dag is afwisselend, maar alle treinen, een enkele extra trein buiten beschouwing gelaten, rijden enkel op weekdagen. In de voormiddag (rond negen uur uit Tubize en rond elf uur terug) is er dagelijks een trein uit Monceau. Daarna komt met regelmaat (maar niet dagelijks) een trein uit Schaarbeek in de middag. Er kunnen bovendien nog een aantal andere treinen rijden, welke facultatief ingelegd worden, zoals een trein met Nederlandse grintwagens in de avond. Het beste is van te voren in Quénast te vragen wanneer er treinen verwacht worden.

Toeristisch:
Nihil

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een diesellocomotief voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
Nihil

Goederen:
HLDR: NMBS reeks 77/78
HLD: Reeks 62/63 Infrabel, Reeks 55 TUC-Rail, BB 67400 SNCF

 
Zonnestand:


Winter:
9.00u - 11.30u

Zomer:
10.00u - 12.30u
 
Periode:


Heel het jaar
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Vanaf het station van Tubize neemt u bus 115B in de richting van Soignies en Braine-le-Compte, welke om het uur rijdt. Alle info omtrent de dienstregelingen vindt u op de site van TEC U stapt vervolgens af aan de halte 'Quénast Postes', waarna u vervolgens de de straat richting Tubize volgt tot aan de eerste straat rechts (de Chemin de Ripain). Daar gaat u de overweg over en hebt u het punt bereikt. U kan best in de akker staan die behoort tot de aanpalende boerderij. Hiervoor dient u uiteraard altijd toestemming te vragen aan de eigenaars, die er nooit een probleem van maken.
 
Wegbeschrijving
(auto):U neemt op de autostrade A8 Halle - Ath - Tournai de afrit 24 (Bierghes, Rebecq, Quénast) en gaat vervolgens linksaf richting Quénast. In Quénast gaat u aan het voormalige station linksaf de Rue de la Station in, richting Tubize. Eens buiten Quénast komt u rechts een overweg tegen (Chemin de Ripain), welke u oversteekt. U kan best in de akker staan die behoort tot de aanpalende boerderij. Hiervoor dient u uiteraard altijd toestemming te vragen aan de eigenaars, die er nooit een probleem van maken.
 
Extra:


Neem stevig schoeisel mee voor u in het weiland te begeven. Dit kan al eens zeer drassig zijn.