Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Herentals - Kempisch Kanaal

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Peter Van Gestel

HLD 5537 NMBS
Z 44537 Herentals - Gremberg
Herentals, 2005-06-10

 
Omschrijving:


De spoorbruggen van de Ijzeren Rijn over het Kempisch kanaal (Herentals – Bocholt) te Herentals vormen een prima fotopunt. Tijdens de ochtend hebt u een goede zonnestand voor treinen richting Limburg.
 
Verkeer:


Reizigers:
Lijn 15 of de Ijzeren Rijn kent een uurdienst in het reizigersverkeer (IR E Antwerpen - Mol - Neerpelt/Hasselt). Op werkdagen worden tijdens piekmomenten extra reizigerstreinen ingelegd. Alle reizigersverkeer wordt gereden met dieselmotorstellen reeks 41.

Goederen:
Ondanks de vele politieke stormen kent de Ijzeren Rijn nog steeds geen doorgaand goederenverkeer.
Gelukkig staat de dynamiek van de Kempen garant voor enkele mooie goederentreinen. Een kleine opsomming: Zinkertstreinen, Kopertrein, Chemietreinen, Buurtgoederentreinen


Toeristisch:
Tijdens de zomer wordt het aanbod aangevuld met één toeristische trein naar en van de kust.

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein komt hier jaarlijks langs, gesleept door een diesellok van Infrabel.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
MW: Reeks 41

Goederen:
HLDR: Reeks 77/78 NMBS
 
Zonnestand:


Winter:
Van zonsopgang tot 10.00u

Zomer:
Van zonsopgang tot 11.00u
 
Periode:


Fotograferen kan het ganse jaar door. Tijdens het zomeruur is er meer tijd om te fotograferen met een goede zonnestand.
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Als u met de trein komt stapt u uit in Olen. Het fotopunt ligt op 3 Km van Olen station, in de richting van Herentals. U moet wel ongeveer 4 tot 5 Km wandelen om het punt te bereiken. In Olen stapt u het station buiten langs de zuidkant (aan de Irisstraat). U wandelt door een woonwijk richting Herentals (de Irisstraat) en u blijft deze straat volgen (die even later verandert in de Hondstraat). U komt uit in de Gestelstraat, waar u rechts ingaat, richting Umicore. Nadat u het spoor bent overgestoken, komt de straat uit bij een T-kruispunt met de Watertorenstraat. Hier gaat u linksaf en wandelt u langs de fabrieksmuur van Umicore richting Herentals. Deze weg loopt tot aan de brug over het kanaal, waar het fotopunt gelegen is.
 
Wegbeschrijving
(auto):Op de E313 neemt u afrit 22 (Herentals/Olen) en rijdt noordwaarts richting Herentals. Aan de meubelwinkel Prima-Lux rijdt u rechtsaf, de N13 op, richting Olen en Geel. Aan de afslag richting OLVrouw Olen e Umicore (vrachtvervoer) rijdt u vervolgens linksaf, de Gerheiden in. U volgt nu de signalisatie richting Umicore en gaat aan het volgende punt rechtdoor, zodat u in de Gestelstraat rijdt. Aan de Umicorefabriek rijdt u linksaf richting Herentals (u bent dan in de Watertorenstraat) en al even verder zal u de kanaalbruggen zien liggen.
 
Extra:


De inwendige mens:
Nabij het station van Olen zijn meerdere winkels te vinden.