Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Furfooz

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Peter Van Gestel

MW 4134 NMBS
Furfooz km 8.8, 2002-11-20

 
Omschrijving:


Nabij het nationale park van Furfooz kronkelt de Lesse langs talrijke rotsen richting Maas. Deze natuurpracht zorgt voor een schitterend fotopunt nabij km 8.8, op de beruchte Athus-Meuse lijn. Dankzij een wandelpad over de lokale spoorbrug kan je op een veilige manier foto’s nemen. Op de fotostek is een sein zichtbaar doorheen de aanwezige tunnel. Wanneer dit sein groen wordt kan u na +/- 5 tot 10 minuten een trein verwachten. Familieleden die niet op treinen wensen te wachten kunnen prachtige wandelingen maken in de omgeving.
 
Verkeer:


Reizigers:
Tijdens weekdagen rijdt er iedere twee uren een stoptrein naar Bertrix en Libramont. Deze diensten worden aangevuld met enkele treinen tijdens de piekuren en met de seizoensgebonden kayak-treinen naar Houyet.

Dezelfde kadans wordt aangehouden tijdens het weekend met uitzondering van de piekuurtreinen.


Goederen:
Het goederenaanbod is gelukkig wat ruimer! Dagelijks rijden er ongeveer een dertigtal cargo’s over de Athus-Meuse lijn naar diverse bestemmingen in binnen- en buitenland. Op zondag is er nauwelijks verkeer en op maandag is er minder verkeer dan op de overige weekdagen. Op zaterdag is het er eveneens behoorlijk druk!

Toeristisch:
Nihil

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een diesellocomotief voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
MW: Reeks 41 NMBS

Goederen:
HLE: Reeksen 13 NMBS, 3000 CFL (ook in treinschakeling) in goederendienst.
HLDR: sporadisch komt er al eens een HLDR voorbijgereden.

 
Zonnestand:


Winter:
10.00u - 13.00u

Zomer:
11.00u - 14.00u
 
Periode:


Heel het jaar
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Vanuit het station van Gendron-Celles gaat u rechtsaf het wandelpad aan de rechterkant (stroomafwaarts) van de Lesse op, richting Dinant. Dit pad blijft u steeds volgen, gedurende een 3-tal kilometer. Wanneer het spoorviadukt verschijnt, neemt u het pad richting viadukt en u hebt het fotopunt bereikt.
 
Wegbeschrijving
(auto):Als u op de E411 Brussel - Namen - Luxemburg rijdt, neemt u afrit 21 (Houyet) en u rijdt vervolgens richting Custinne. Aan het volgende kruispunt rijdt u rechts de Dreve de Payenne in, richting Gendron. Deze rijdt u helemaal ten einde, tot u op N94 uitkomt, waar u rechts afdraait richting Celles. In Celles draait u vervolgens linksaf de N910 op, richting Hulsonniaux en Beauraing. Als u aan het station van Gendron-Celles bent aangekomen, steekt u de Lesse over en draait onmiddellijk rechtsaf de Route des Aiguilles de Chaleux in. U verlaat dus de N910. Als u de spoorlijn hebt bereikt, neemt u het wandelpad naar het spoorviadukt over de Lesse en u hebt het fotopunt bereikt.
 
Extra:


De inwendige mens:
Proviand meenemen is aan te raden aangezien de eerstvolgende verfrissingcentrale of eetgelegenheid zich op een aantal kilometers van de fotostek bevindt. Tijdens de winter kan het er behoorlijk koud zijn, neem uw voorzorgen!