Startpagina    Overzicht & kaart    Overzicht lijnen    Downloads    Over deze site/Copyright    Links    Contact     Mededelingen    Foto-Actua    
Orgeo

 Fotopunt    Kaart    Zonnewijzer    Foto's    Fotopunten in de omgeving   Foto:


© Ludwig Bontinck

HLE 1324 + 1342 NMBS
EE 40367 Antwerpen - Novarra
Orgeo, 2004-11-24

 
Omschrijving:


Hoewel de beruchte Athus-Meuse-lijn geëlektrificeerd is, heeft deze lijn nog steeds heel wat troeven te bieden.

Een aantal kilometers buiten Betrix, richting Florenville en Virton, bevindt zich een heel erg fraai fotopunt. De stek heeft alles wat een opname moet hebben: een rustige voorgrond, een leuk decor en een goed zicht op de volledige lengte van de trein. Een aanrader dus!

 
Verkeer:


Reizigers:
Heel erg druk is het niet op deze lijn: zowel op weekdagen als op weekenddagen pendelt er iedere twee uren een dieselmotorwagen Reeks 41 NMBS tussen Libramont – Bertrix en Virton (en terug).

Goederen:
Het goederenaanbod is gelukkig wat ruimer! Dagelijks rijden er ongeveer een dertigtal cargo’s over de Athus-Meuse lijn naar diverse bestemmingen in binnen- en buitenland. Op zondag is er nauwelijks verkeer en op maandag is er minder verkeer dan op de overige weekdagen. Op zaterdag is het er eveneens behoorlijk druk!

Op deze fotostek passeren tijdens de optimale zonnestand drie tot vier cargo’s.


Toeristisch:
Nihil

Infrastructuur:
Ook de sproeitrein (gesleept door een diesellocomotief voor rekening van de Dienst Infrastructuur) komt jaarlijks even langs.
 
Ingezet materieel:


Reizigers:
Reeks 41 NMBS

Goederen:
Reeksen 13 NMBS, 3000 CFL (ook in treinschakeling).
HLDR: Reeks 77/78 NMBS

 
Zonnestand:


Winter:
9.30u - 12.00u

Zomer:
10.30u - 13.00u
 
Periode:


Deze fotostek is tijdens alle seizoenen fraai. Wel opletten voor vervelende bermbegroeiing tijdens lente en zomer.
 
Wegbeschrijving
(openbaar vervoer):Vanuit het station van Bertrix kan u op twee manieren het fotopunt in Orgeo bereiken:
  • Per bus: neem de bus lijn 163a (richting Lambermont) of lijn 165c richting Florenville en rij tot in Orgeo, halte “Rue sous la Rochette”. Daar moet u vervolgens de “Rue Haute” inslaan (links als u met uw gezicht richting Bertrix staat) en deze blijven volgen tot aan een splitsing. Daar houdt u rechts aan en volgt tot aan het volgende kruispunt, waar u links indraait. Vervolgens gaat u rechtdoor en steekt de spoorwegbrug over en het fotopunt is bereikt!
    Let er wel op dat de bussen van Bertrix naar Orgeo zeer onregelmatig rijden en er soms uren geen bus kan voorbijkomen. Alle dienstregelingen kan u vinden op de website van de TEC: www.infotec.be
  • Te voet: wanneer u voor het station van Bertrix staat (met uw rug naar het station), ga dan linksaf de Rue de la Gare in en draai de eerste straat, Rue d'Orgeo, links in. Deze blijft u volgen (de naam verandert even verder in Rue de Minimpre en nog verder in de Rue Sous la Rochette). Wanneer u in het centrum van Orgeo bent aangekomen, draait u rechts de Rue Haute in, die u blijft volgen tot aan een splitsing. Daar houdt u rechts aan en blijft u de weg volgen tot aan het volgende kruispunt. Sla links in en blijf de weg rechtdoor volgen. Even later bemerkt u een spoorwegbrug; steek deze over en het fotopunt is bereikt!

 
Wegbeschrijving
(auto):Neem de afrit 25 op de autostrade E411 (Brussel - Namur - Luxembourg) en volg de richting Bertrix. Vervolgens draait u de tweede straat links in, richting Bertrix, Biouge, Petitvoir en Neufchâteau: dit is de N845. Vervolgens rijdt u de spoorweg over en doorkruist u een industrieterrein. Eenmaal de volgende brug gepasseerd, komt u aan een splitsing: blijf de N845 volgen. Daarna draait u de eerste straat rechts (de Rue du Bois du Gros) in, die je volgt tot aan een T-kruispunt. Daar draait u links af en vervolgens onmiddellijk terug rechts af, de Rue Haute in. Aan de volgende splitsing blijft u rechts aanhouden tot u terug aan een kruispunt komt. Sla links in en vervolg de weg rechtdoor. Vervolgens komt u aan een spoorwegbrug: steek deze over en u heeft het fotopunt bereikt!
 
Extra:


De inwendige mens:
Proviand meenemen is aan te raden aangezien de eerstvolgende verfrissingcentrale of eetgelegenheid zich op een aantal kilometers van de fotostek bevindt. Tijdens de winter kan het er behoorlijk koud zijn, neem uw voorzorgen!